Firma Tarczyński kontynuuje kulinarną podróż po Dolnym Śląsku. Tym razem Adriana Marczewska – szefowa kuchni i telewizyjna prowadząca – w ramach trasy Naturalnych Poranków Blisko Natury odwiedziła Twierdzę Srebrna Góra, gdzie poznała wyjątkową historię miejsca i jego lokalnych, kulinarnych przysmaków.

W poprzednim odcinku Adriana Marczewska odwiedziła Jakuszyce – polską stolicę narciarstwa biegowego. Teraz przyszedł czas na Srebrną Górę  największą górską twierdzę w Europie. Obiekt został wybudowany przez króla Fryderyka Wielkiego, który w tamtych czasach uchodził za kulinarnego wizjonera, pisząc tym samym wyjątkową historię tego miejsca. Jego przysmaki posłużyły za inspirację do stworzenia naturalnych  śniadań w najnowszym odcinku.

Wiemy, że król wprowadził legendarne już dla tego miejsca warzywa, jak ziemniaki, brukiew czy fasolkę. Ta ostatnia stała się doskonałą bazą do przygotowania pożywnego śniadania, świetnie uzupełniając się z pomidorami oraz z parówkami z linii Tarczyński Naturalnie – wyjaśnia Adriana Marczewska.

Szefowa kuchni w swoich przepisach wykorzystała również lokalne produkty: sery, karmelizowane grzyby czy wypiekany na miejscu chleb. Łączenie lokalnych przysmaków z produktami bez konserwantów z linii Tarczyński Naturalnie to doskonała okazja do tego, aby nie tylko spotkać się z miejscową społecznością, ale też poznać historię twierdzy i regionu.

Najnowszy odcinek dostępny jest pod linkiem: https://youtu.be/1wFwVM8sYOE.